donderdag 13 januari 2011

Samsung PS50C7700 crosstalk verminderen

Crosstalk (dubbele beelden) ontstaan doordat de beeldfrequentie niet helemaal synchroon loopt met het 3D brilletje. Dit kan aan het brilletje liggen maar ook aan het TV paneel.

Het opwarmen van de actieve 3D brilletjes zorgt ervoor dat het LCD paneel in het brilletjes sneller reageert en verminderd daadwerkerlijk de crosstalk. Je kan dus de brilletjes op de verwarming leggen voordat je een 3D film gaat kijken maar erg praktisch is dat niet.

Bij oudere firmwares was er minder crosstalk zoals je hier kan lezen. Jammer dat Samsung dit niet fixt in de nieuwere firmwares. Het is intussen wel mogelijk om een downgrade te doen. Je moet dan een firmware ouder dan firmware 3000.6 hebben. Sinds die firmware lijkt er meer crosstalk aanwezig te zijn. Ik ben teruggegaan naar firmware 2004.0 (zie overview) en heb hiervoor de downgrade guide van Nenco gevolgd. Je moet bij de laatste stap (Version.0 vs Version.1) goed opletten want hiermee kan je je TV bricken! Let dus goed op als je hiermee aan de slag gaat (ik ben niet verantwoordelijk).

Na de downgrade ben ik meteen gaan testen. Je ziet meteen dat er minder crosstalk aanwezig is. Ik heb wat screenshots gemaakt ter vergelijking. Het fotograferen gaat helaas moeilijk en in werkerlijkheid zijn de verschillen duidelijker. Deze screenshots zijn gesneden uit een statisch 3D beeld. De beeldinstellingen waren gelijk op alle firmwares.Dit zijn slechts 2 screenshots ter vergelijking. Het volledige overzicht vind je hier.

Als je deze settings gebruikt, zou de crosstalk nog wat minder moeten worden. Hier heb ik helaas geen screenshots van.

Als je met je brilletjes veel last heb van flikkeringen als je naar een lamp of ander scherm kijkt, kan je dit verhelpen door de Game modus in te schakelen. Hier wordt gemeld dat de frequentie van de brilletjes dan anders is en je minder/geen flikkeringen meer hebt.

Update (20/01/2011): Game mode opmerking

1 opmerking:

  1. Inmiddels kan je ook downgraden middels de "the zero" firmware methode: http://wiki.samygo.tv/index.php5/How_to_downgrade_T-VALDEUC_firmware
    Dit kan vanaf eender welke versie en je hebt geen root access nodig. Let wel goed op dat je je TV niet bricked!

    BeantwoordenVerwijderen