maandag 10 januari 2011

Asrock ION 3D

Een maand geleden heb ik de Asrock ION 3D aangeschaft. In tussentijd heb ik hem uitvoerig kunnen testen. De ION 3D is een complete HTPC inclusief remote control.

De prestaties komen niet overeen met een moderne PC maar over het algemeen presteert hij boven verwachting. Het opstarten en normaal windows is identiek als op een moderne PC. De zwakste schakel is de trage 2.5" harddisk. Dat merk je bij het kopieren of uitpakken van zip bestanden. Je kan hem lichtjes overclocken zoals beschreven in deze uitgebreidde review. De CPU loopt stabiel op 2.1Ghz (+300Mhz) en de GPU tot 600Mhz (+50Mhz). De overcockwinst is echter marginaal.

Bij het inschakelen lijkt hij geruisloos maar dat veranderd als je hem belast. In een volledig stille kamer, zijn de ventilatoren goed merkbaar op een afstand van 3m. Bij het spelen van rustige muziek of een film, hoor je hem echter niet. Het is niet erg storend maar het zou leuk zijn als het stiller kon. In de BIOS kan je de CPU en case ventilatorsnelheden tweaken maar je krijgt hem hier niet stiller mee dan de "auto" setting.

Ik heb geprobeerd om hem stiller te krijgen door de fans te vervangen. Ik heb de CPU-fan verwijderd en een Recom 60x60x15 op de heatsink geplakt.


De casefan heb ik vervangen door een Recom 50x50x15.


Deze fans draaien op een lagere snelheid en zijn daardoor rustiger maar helaas krijgen ze de warmte niet goed afgevoerd. Bij het stresstesten liep de CPU temp op tot 75 graden... :-(


De Recom fans hebben helaas een irritante brom als je ze sneller laat draaien en produceren ze al snel meer geluid dan de stock fans. Ik heb de installatie van de alternatieve fans ongedaan gemaakt en de casefan met een weerstandje verbonden zodat hij iets trager draait. Hierdoor is hij iets stiller dan normaal maar is hij nog steeds hoorbaar in een stille ruimte.

Door de aanschaf van een 3D TV, wou ik graag 3D Bluray's (ISO's) kunnen afspelen. Dit kan momenteel enkel met commerciële software. TotalMedia Theatre 5 van ArcSoft leek hiervoor het meest geschikt. Hij speelt alle 3D Bluray's met menu en doet dit ook zonder laadtijden. Helaas zit er een fout icm met de laaste Nvidia drivers (266.35). Bij fullscreen, vult hij slechts 1/4 van het beeld linksboven. Momenteel gebruik ik PowerDVD 10 Mark II. Hierbij heb je helelaas wel een korte laadtijd als je een 3D Bluray opent. Verder werkt het prima.

Als frontend software heb ik MediaCenter en XBMC geprobeerd. MediaCenter werkt out-of-the-box en TotalMedia Theatre en PowerDVD installeren beide een MCE plugin. Helaas is het bekijken van je filmcollectie niet zo mooi al zijn de implementatie van de muziek en foto functies zeer mooi. Er zijn zeer veel plugins voro MCE beschikbaar waardoor de filmcollectie ook met veel extra info op het scherm getoverd kan worden. Het enige nadeel aan MCE is dat je net zoals bij de Windows mediaplayer gebruik moet maken van een codecs. Dit levert zeer wisselende resulaten op mbt hardwarematige acceleratie en het vloeiend afspelen van 24p films. Bij XBMC Dharma is er ondersteuning voor DXVA2 (hardware acceleratie) en zitten alle codecs ingebouwd. Er moeten helaas wel wat dingen aangepast worden voordat XBMC net zo vlot werkt als MCE.

Om de afstandsbediening goed te krijgen heb ik deze instructies gevolgd. Hierna kan je XBMC opstarten met de groene knop en kan je alle functies binnen XBMC met de afstandsbediening bedienen. Ik heb enkel de mapping van de "back" en "clear" knop omgewisseld omdat de bediening dan logischer aanvoelt.

Om de filmcollectie te scannen heb ik de IMDB scraper plugin geïnstalleerd. Deze haalt keurig alle hoesjes, fanart en extra informatie op. De default scraper (van "themoviedb") deed dit iets minder goed naar mijn gevoel. Om PowerDVD te kunnen gebruiken voor 3D Blurays, moet je hem configureren. 24p kreeg ik werkend door de desktop op 50Hz te zetten en in XBMC de opties "Adjust display refresh rate to match video" en "Allow hardware acceleration (DXVA2)"  in the schakelen (System>Settings>Video>Playback). Als je de desktop op 60Hz laat staan, lijkt hij niet hardwarematig te decoderen en loopt het absoluut niet vloeiend.

De foto en muziekfuncties van XBMC zijn standaard voldoende en je kan nog heel wat dingen toevoegen mbv plugins. Je kan ook artiest en albuminfo laten scapen. Bij het afspelen van achtergrondmuziek bij een slideshow, hapert de muziek even als er een nieuwe foto wordt weergegeven. Dit moet ik nog verder onderzoeken maar ging in MCE wel goed. MCE heeft trouwens een zeer mooie slideshow visual bij het afspelen van muziek. Het lijkt als een gigantische matrix met al jouw foto's (in zwartwit) en nu en dan zoomt hij in laat hij een diaframe met foto in kleur zien. Deze MCE animatie is echt verbluffend. Helaas heb ik dit nog niet kunnen vinden voor XBMC.

De filmpjes die ik met een Canon IXUS 40 heb gemaakt, speelt XBMC vlot af. De filmpjes van de Sony HX5, speelt hij niet goed af (groen flitsend beeld). Als ik DXVA2 uitschakel, speelt hij het goed af maar merk je duidelijk dat de CPU het niet aankan. In MPC-HC gaat dit wel goed. Dus heb ik hem als externe speler geconfigureerd voor M2TS bestanden.

Met de Advanced Launcher plugin kan je spelletjes en emulator toevoegen inclusief hoesjes en fanart. Dit ziet er zeer mooi uit voor mijn NES ROM collectie icm fceux.

De Asrock ION 3D BIOS en drivers waren in het begin niet helemaal stabiel. Als hij in standby/hibernate stond, ging hij 's nachts spontaan aan en 's morgen kreeg ik geen beeld (hij hing). Deze problemen zijn opgelost in de laatste BIOS (1.30). Je moet echter wel nog de automatische data download in MCE uitschakelen en automatische windowsupdate goed installen, anders gaat hij nog vanzelf aan. De Nuvoton driver van de afstandsbediening geeft nu en dan een BSOD. Er is reeds een beta driver gepubliceerd die dit probleem zou moeten oplossen. Bij het terugkomen uit standby verloor ik ook nog de audio (via HDMI). In de windows mixer kon ik wel zien dat er iets speelde maar er kwam geen geluid uit de TV. Een reboot herstelde dit probleem. Sinds de installatie van Nvidia 266.35, is dit probleem ook opgelost.

Een HTPC heeft helaas niet het installatiegemak van een mediaspeler maar na installatie/configuratie krijg je er veel voor terug en hij is zeer aanpasbaar itt een mediaspeler. De Asrock ION 3D voldoet aan al mijn eisen. Hij kan bovendien heel wat meer dan een mediaspeler en ziet er bovendien zeer gelikt uit met XBMC of MCE. Vroeger had je op de gameboy van die 100 in 1 spelletjes. Een HTPC voelt net zo aan: een 100 in 1 mediaspeler... :-)


Update (11/01/2011 16:40): 24p toegevoegd bij filmcollectie

15 opmerkingen:

 1. AnandTech heeft nu ook een review gedaan: http://www.anandtech.com/show/4081/asrock-ion-3d-a-next-generation-ion-htpc

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nu 2 dagen bezig, een paar dingen gaan nog niet 100%

  Audio Sync in PowerDVD gaat perfect (ook in 3D)
  Audio Sync in XBMC klopt niet (mkv)
  (Mijn TV zorgt wel voor iets vertraging ondanks al mijn videoprocessing uit staat, geluid gaat via Inon 3D Optical naar DTS versterker, kan niet gebruik maken van AudioReturn op TV, en Optical out van TV gaat wel goed maar geeft geen DTS)

  Probleempje 2

  Ik moet 3DPlay in Nvidia aanzetten om 3d functie van PowerDVD te gebruiken, als deze aanstaat en ik speel een 2D MKV in XBMC, dan springt mijn TV ook naar 3D mode (Verhoogde helderheid en andere settings)

  Ik heb mijn ION 3D uitgebreid met dit toetsenbord: http://www.trust.com/products/product.aspx?artnr=16816
  Goed bereik en best wel stijlvol (voor een Trust)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In XBMC kun je toch een audio delay instellen. Werkt dat niet?

  Ik heb een script gemaakt dat 3D inschakeld wanneer PowerDVD actief is.
  Als je 3D altijd actief maakt, schakeld de TV naar 3D als je iets fullscreen opent.
  Hier is het script dat ik gebruik om 3D Bluray ISO's te spelen:

  "C:\Program Files\DAEMON Tools Lite\DTLite.exe" -mount 0,%1
  "C:\Program Files\NVIDIA Corporation\3D Vision\nvstlink.exe" /enable
  "C:\Program Files\CyberLink\PowerDVD10\PowerDVD10.exe" f:\
  "C:\Program Files\NVIDIA Corporation\3D Vision\nvstlink.exe" /disable
  "C:\Program Files\DAEMON Tools Lite\DTLite.exe" -unmount 0

  Mijn playercorefactory.xml ziet er als volgt uit:

  playercorefactory>
  players>
  player name="3DBlurayPlayer" type="ExternalPlayer" audio="false" video="true">
  filename>C:\Tools\3DBlurayPlayer.bat
  args>"{1}"
  hidexbmc>true
  hideconsole>true
  /player>
  /players>
  rules action="prepend">
  rule filetypes="iso" filename=".*3DBLURAY.*" player="3DBlurayPlayer"/>
  /rules>
  /playercorefactory>

  Dat toetsenbord ziet er goed uit en de laadfunctie lijkt me handig.

  PS: playercorefactory.xml mist de opening "<" (om ze kunnen weer te geven op de site)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Maarten(?),

  Mag ik vragen hoe jij de fan op de heatsink (cpu/gpu) hebt geplakt/gemonteerd? Die van mij maakt echt teveel herrie en wil ook een beetje gaan stoeien.
  Que case-fan is er nog wel wat keus (papst, scythe), 50x50x15.
  Toch vreemd dat het niet goed werkte bij jou. 60x60 zet toch heel wat meer lucht weg. Heb je al een fancontroller gebruikt, bijv. de zalman fan mate 2?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb de CPU/GPU fan met dubbelzijdige tape vastgemaakt op de heatsink. Op de tweede foto zie je dat. Je moet dan natuurlijk opletten dat je de airflow niet belemerd met de tape.

  De Recom fans had ik op een lager toerental laten draaien mbv een weerstand. Maar de airflow bleek te weinig om voldoende te kunnen koelen. Zonder weerstand (normale snelheid) was er een irritante tik hoorbaar.

  Waarschijnlijk kan je met andere ventilatoren de ION 3D stiller krijgen maar je moet goed opletten dat je de airflow niet te sterk verminderd anders zal de CPU/GPU te warm lopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vraag van Manu:

  Beste Mrtncls,

  Kan jij soms een playercorefactory maken voor mij zodat in XBMC mijn 3d BD iso's kan afspelen:

  ik heb namelijk de Asrock Vision 3D 156BD dus met powerdvd 10.

  Mail mij AUB naar *******@hotmail.com

  Met Vriendelijke Groeten,

  Manu


  Antwoord:

  Beste manu,

  Enkel reacties hoger, vind je een playercorefactory met helper batch file (voor PowerDVD 10) om 3D Bluray ISO's te spelen. Dit zou ook moeten werken op de 156BD.

  De regels van het batch bestand, kan je gewoon kopiëren en plakken in een file en in C:\Tools\3DBlurayPlayer.bat plaatsen. Bij de playercorefactory.xml moet je even de "kleiner dan" tekens er weer voor zetten en opslaan in de gebruikerprofiel map van XBMC.

  Success,

  Maarten

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Beste Maarten,
  ik heb het gisteren al gedaan niet met deze script maar met een andere. maar wat mij nog stoort is dat als je op stop drukt bij powerdvd ben je nog steeds op powerdvd. dus normaal moet dat gaan he voor in het script te zeggen dat als je stop drukt dan gaat powerdvd sluiten en niet gewoon stoppen, dat je direct terug in XBMC zit. of niet soms?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik neem aan dat je de stop knop op je afstandsbediening bedoeld. Dit kan je niet via playercorefactory regelen.

  Als je een RC6 compatible afstandsbediening hebt, raad ik je http://xbmccustomregis.sourceforge.net/remote.html aan voor XBMC. Dit heeft echter geen invloed op PowerDVD.

  Voor PowerDVD zul je een functie van jouw afstandsbediening moeten remappen. Dat kan je met http://www.autohotkey.com doen door de bijvoorbeeld de powerknop aan Alt+F4 te koppelen als PowerDVD op de voorgrond draait.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ook een ION 3D aangeschaft en heb een mijn ipad als toetsenbord en touchpad werkend. Tevens een app om de muziek bibliotheek op mijn ipad te bedienen zonder de tv aan te zetten erg cool. 1 probleem ik verlies bij elke restart internet verbinding (telkens handmatig verbinden) heb jij wellicht een tip. Heb vanalles gechecked (wlan services etc)en nieuwste drivers geinstalleerd (systeem draait op win 7) verder lees ik je blog aandachtig en pik de leuke truuks eruit. bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Je bedoelt dat de wlan verbinding zich niet hersteld bij een reboot?

  Dat lijkt dan toch aan een win7 instelling te liggen omdat hij handmatig wel kan verbinden. Er is een instelling bij win7 dat hij de verbinding moet onthouden.

  Ik gebruik de wifi van ION 3D niet. Ik heb een bekabeld gigabit netwerk.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo,

  Ik overweeg om de ION 3D aan te schaffen...

  Maar, weet iemand of deze ook full hd3d ISO speelt via PowerDVD ?

  B.v.d. Owen

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hey,

  Hij kan 3D Bluray iso's afspelen via PowerDVD. Je hebt wel virtual clonedrive of daemontools nodig om de iso te mounten.

  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik kan er 1 goedkoop krijgen. Kan je in deze case ook een m-itx moederbord kwijt voor toekomstige upgrades?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik denk dat het formaat wel hetzelfde is. Maar voor de voeding zul je wat moeten bedenken. Deze heeft standaard een externe voeding.

  Maarten

  BeantwoordenVerwijderen