dinsdag 21 december 2010

Van HTPC tot HTPC

Ongeveer 6 jaar geleden ben ik begonnen met mijn eerste HTPC (Athlon XP 2600 systeem). Hierop had ik Gentoo linux draaien met daarop MythTV. De live TV werd geleverd door een 2 analoge TV kaarten en 1 analoge kaart met MPEG2 encoder. Na 5 jaar, kwam er de nood aan digitale TV en ben ik van de analoge kabel overgestapt naar satelliet. Ik heb toen een aantal DVB-S2 kaarten aangeschaft maar MythTV heb ik hiermee niet werkende gekregen. MythTV heeft altijd naar volle tevredenheid gefunctioneerd en ik mis nog steeds de geavanceerde scheduler en de integratie van muziek, foto's, films en opnames in de frontend. Vervolgens ben ik met VDR aan de slag gegaan en heb hiermee enkele maanden kunnen kijken. Door problemen met de softcam (dit is een grijs gebied wat in verschillende landen als illegaal wordt bestempeld) ben ik van de HTPC afgestapt en heb ik een dreambox aangeschaft. Met een dreambox kan je in tegenstelling tot VDR/MythTV eenvoudig softcam's installeren en zijn er veel supportforums. De live TV en opnames (icm met de autotimer) komen in de buurt van MythTV maar zijn toch minder uitgebreid. Hij voldoet echter wel aan de eisen maar foto's, muziek en films zijn niet besteed aan de dreambox.

Ik was dus op zoek naar een mediaplayer die foto's, muziek, filmpjes (van Canon IXUS 40 en Sony HX5) en films (DVD's, Blurays, mkv's) kan weergeven. De mediabestanden staan allemaal op een NAS.
Eerder heb ik een WD TV Live geprobeerd maar voldeed niet omdat hij traag is bij het bekijken van foto's en de muziekspeler niet helemaal is wat ik zocht.
Enkele weken geleden heb ik, na het lezen van een positieve review, een Netgear NeoTV 550 aangeschaft. De NeoTV 550 is helaas ook niet in staat om een goede prestatie neer te zetten bij het weergeven van foto's en filmpjes, zoals je hier kan lezen.
Ik wist nu dat de Realtek en Sigma based mediaspelers niet voldeden aan mijn verwachtingen. Ik moest me dus gaan richten op een krachtiger platform en zat te denken om XBMC op de Boxee box te laten draaien. Maar omdat het momenteel sowieso nog niet kan en het officieel niet ondersteund zal worden, leek het mij een te groot risico. Na wat verder onderzoek kwam ik bij de Shuttle XS35 uit. Deze leek perfect: hij is fanless (in tegenstelling tot de Boxee box) en kan XBMC draaien.
Vervolgens kwam ik de Asrock ION 3D tegen. Deze is kant en klaar (met afstandsbediening) zoals de Boxee box en heeft zelfs een DVD/RW en HD ingebouwd. Deze kan zelfs 3D content via HDMI 1.4a naar mijn nieuwe 3D TV sturen. Het is dus de Asrock ION 3D 152D geworden. In een volgende post zal ik mijn ervaring met de ION 3D uit de doeken doen.

2 opmerkingen:

 1. Hey,
  Kun je al meer vertellen over je ervaringen met de Asrock ION 3D. Ik beschik tevens over een nieuwe Samsung 3D tv en wil om deze reden full 3D iso's afspelen. Op dit moment bieden de ION en Vision 3D deze mogelijkheden, echter is de Vision te duur.

  Welke software draai je op dit moment?
  XBMC en Boxee ondersteunen nog geen blu-ray/DVD iso's met menu's. XBMC gaat zal dit helaas nooit doen. De Boxee v0.9 cliënt software biedt deze mogelijkheid nog niet, maar de Boxee Box 1.0 firmware al wel. Hopelijk brengt men deze mogelijkheid ook naar de cliënt software. Dan heb je alleen voor full 3D playback een externe applicatie als PowerDVD nodig.
  Hoe zijn je ervaringen tot nu toe? Moet ik wachten op de nieuwe generatie avplayers met HDMI 1.4 en 3D support of voldoet jou setup?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben van plan om een bericht te plaatsen over mijn everaringen met de Asrock ION 3D. Maar ik kan je al melden dat deze prima voldoet aan mijn eisen. Ook het afspelen van 3D (commeriële software nodig) gaat prima in combinatie met XBMC. Boxee ondersteunt op zich ook geen 3D content maar geeft zijn GUI wel goed weer bij SBS bestanden. Dat staat bij XBMC op de todo lijst.

  BeantwoordenVerwijderen